Адрес
жк.Студентски град 64,
София, България
Контакти
hello@web-graphica.bg
Тел: +359 89 443 3785
Назад

Как да изберем WordPress тема, която няма да забави сайта ни

Как да изберм WordPress тема, която няма да забави сайт ни

WordPress темите са пълни с раздуващ софтуер, натъпкани с лош код, ненужни предварително инсталирани плъгини и огромни по размер файлове. Повечето от тези теми забавят вашия сайт и новите потребители може да не успеят да идентифицират виновника, докато не стане твърде късно. Следователно да знаете как да изберете подходяща WordPress тема е от решаващо значение.

Но с хилядите безплатни и платени теми, не винаги е лесно да изберем правилната. Как можем да разберем кои са добрите и кои ще разочароват посетителите ви с бавното време за зареждане? Няма твърдо правило за намиране на подходяща тема , но тези съвети ще ви помогнат за какво да внимавате и какво да избягвате.

Съдържание

Изборът на правилна WordPress тема

Ако има нещо, наистина важно, което можете да направите за вашия сайт, е да отделите време и внимателно да изберете подходяща WordPress тема.  Знанието как да изберете тема на WordPress е основата на целия ви уеб сайт, тъй като първото нещо, което посетителите ще вземат под внимание е вашето оформление, навигация, цветова палитра, шрифт , изображения и други естетически избори.

Ако направите добро първо впечатление, е по-вероятно те да се задържат в сайта ви, за да прочетат съдържанието. Изборът на тема с лош дизайн или бавна скорост на зареждане на страниците и те бързо ще щракнат от сайта ви, преди дори да успее да завърши зареждането. Мислете за това като за декориране на физически магазин. Приятната атмосфера може да ви привлече и да ви накара да се връщате за още. Същото важи и за дизайна на вашия уебсайт. Един уникален и добре направен сайт може несъмнено да повлияе на броя на повтарящите се посетители, потенциални клиенти и клиенти, които получавате.

Какво да вземете под внимание при избора на WordPress тема

Когато избирате тема , може да бъде непосилно да изберете най-подходящите функционалности. Вероятно ще се окажете с дузина потенциални възможности за избор и да нямате представа кои са най-добрите. За щастие някои съображения могат да ви помогнат да премахнете повечето опции.

Функционалности, които да търсите

Всяка WordPress тема е различна и има различни функционалности, от които да избирате. Някои са просто козметични, но други могат да бъдат важни за действителната функционалност на вашия сайт. По-долу ще разгледаме функциите, които да търсим в дълбочина, а ето и кратък списък с какво да внимавате.

  • Малък размер – Вместо тема, пълна с функции, най-добре е да изберете такава, която се рекламира като елегантна и лека с минимален размер и няколко или никакви зависимости от плъгини.
  • Персонализация – Някои теми се предлагат с предварително изготвени дизайни и не ви дават много опции за къстъмизация или промяна на дизайна. Това означава, че вашият сайт ще изглежда точно като хилядите други, използващи тази тема. Изберете тема, която има много опции за персонализиране.
  • Достъпност – Винаги е добра идея да използвате теми, които работят с екранни четци и са приятелски настроени към други помощни устройства. Това ще помогне на голяма част от вашите посетители и също така ще помогне за SEO, защото Google дава SEO тласък на достъпните уебсайтове.
  • Поддръжка на плъгини – Темите, поддържащи популярни задължителни плъгини като WooCommerce , WPML, Slider Revolution известни билдъри и плъгини за контактни форми (в зависимост от вашите нужди), винаги са добре дошли.
  • Многоезичност – Изберете тема, готова за превод, която поддържа кирилизирани символи.

Външен вид

Може да се разбира от само себе си, но нещото, което трябва да се запитате, докато избирате тема, е как искате да изглежда. Опитайте се да си представите вашия сайт, направете списък с козметични функции, които искате. Ако не сте сигурни за визията на вашият сайт, разгледайте подобни сайтове. Ако правите блог, как изглеждат любимите ви блогове? Как блогърите правят сайтовете си уникални? Ако правите онлайн магазин, разгледайте някои от най-популярните eCommerce сайтове във вашата бизнес ниша.

Може дори да направите проучване и да си създадете списък с плюсове и минуси. Обърнете внимание на всички умни дизайнерски решения, които сте забелязали. Какво беше най-доброто в тези сайтове? Имаше ли нещо особено привлекателно в дизайна или оформлението? Лесно ли беше навигирането в менютата? И имаше ли нещо, което не ви хареса?

Преди всичко,помислете и как да добавите и своята индивидуалност, за да привличате постетители на сайта ви. Не искате да се откъснете от масовите изгледи — обичайните елементи на дизайна на индустрията съществуват по някаква причина, но е добра идея да помислите за добавяне на своята индивидуалност, с която ще бъдете запомнени.

Безплатни или платени WordPress теми

Когато става въпрос за безплатни или платени теми , мнозина биха казали, че изборът е очевиден, ако създавате професионален сайт.

Привържениците на платените WordPress теми твърдят, че безплатните теми имат код с по-лошо качество, по-малко привлекателен дизайн и като цяло не са надеждни.

Премиум темите са едни от най-значимите фактори. Плащането на пари не е гаранция, че получавате нещо елегантно, професионално и кодирано от опитни разработчици. Нищо не спира всеки произволен разработчик с минимален опит да напише тема с код, копиран от интернет, и да я продаде на ThemeForest или TemplateMonster. Качеството на кода има не малко общо с това дали дадена тема е безплатна или платена и има повече общо с хората, които са я направили.

Премиум софтуерът също има тенденция да се зарежда с много ненужни функции, оставяйки сайта ви да не работи сушер бързо. Въпреки това платените теми могат да имат и някои предимства. Ако намерите професионални разработчици, тогава може да се окажете с по-красива и добре кодирана тема, която си струва парите и не на последно място – добре документирана. Освен това имате гарантирана поддръжка и актуализации, докато разработчиците на безплатните теми може да нямат време да продължат да поддържат софтуера, пуснат безплатно. Освен това безплатните теми са изключително популярни. Ако искате да изглеждате малко по-уникално, закупуването на платена тема е отличен начин да го направите.

Премиум WordPress темите със сигурност не са по-добри от безплатните. Разгледайте безплатни и платени, четете рецензии, направете своето проучване и изберете това, което ви харесва най-добре и смятате, че най-подходящо за вашия сайт.

Безплатни или платени WordPress теми

Персонализиран код и Дъщерни теми

След като инсталирате вашата тема, има голям шанс да се наложи да я редактирате, за да добавите функции или да настроите съществуващите. Не е нужно да се притеснявате много, ако използвате вградените инструменти за смяна на цветова палитра и качване на лого, но сериозните редакции на кода изискват добри познания. В този случай трябва да използвате задължително Child Theme ( дъщерна тема).

Проблемът е, че някои теми не поддържат дъщерни теми и могат да ограничат персонализирането. Уверете се, че вашата тема поддържа редактирането на кода и позволява използването на дъщерна тема, преди да я закупите.

Съвети при избор на WordPress тема

Имате нужда от още насоки? Идеите по-горе могат да ви дадат обща представа за какво да внимавате, но тези съвети ще ви помогнат да стесните нещата. Ето няколко ключови неща, които не трябва да пренебрегвате.

Минималистичен дизайн

Много теми ще се опитат да ви заслепят с крещящ дизайн и хиляди функции и е лесно да попаднете в капана. Но често най-добрата тема е най-простата – тази, която си върши работата и нищо повече или по-малко.

Семплият външен вид може да е много полезен, а за хората с по-малко познания, често е най-добрият избор и този, с който е най-лесно да се работи. Приятно оформление, няколко анимации с вкус, много опции за персонализиране и имате страхотна тема.

Може да не е най-запомнящият се уеб сайт, който посетителите ви някога са виждали, но вие няма да получите и супер уникален дизайн с тема за $50. Превъзходните дизайни не правят нищо друго, освен забавят вашия сайт и затрупват посетителите с твърде много съдържание и анимации.

Най-важното е вашият сайт да е функционален, четим и да върши работа, като същевременно не изглежда универсален и мек. Изберете тема, която е красива, но проста, с достатъчно функции, за да добавите своята индивидуалност, без да излизате от релси.

Производителност

Може би си мислите, че е добре да използвате всяка тема, стига да е добре кодирана и да не е пълна с очевидни проблеми. Но истината е, че тема, която е била на първо място преди три години, днес може да е с остарял код и крещящи уязвимости в сигурността.

Интернет непрекъснато се развива. Всяка година стандартите за кодиране се актуализират и оставят HTML-а на текущата ви тема пълен с проблеми. Освен това редовно се пускат нови версии на PHP. А съществуващите уязвимости стават очевидни, когато хакерите ги откриват. Ето защо не е добра идея да използвате плъгини, които не са били актуализирани повече от две години.

С течение на времето все повече и повече грешки и проблеми със сигурността ще станат очевидни и няма да имате поддръжка, ако не можете да актуализирате до най-новата версия на PHP.

Не са необходими седмични или дори месечни актуализации, но трябва да очаквате няколко актуализации годишно, за да коригирате грешки и да адресирате уязвимостите.

Добра идея е да разгледате форумите за поддръжка на темата и да видите дали проблемите се решават и до днес. Ако темата не е актуализирана от няколко години и форумите са пълни с оплаквания и нерешени проблеми, най-добре е да потърсите друга WordPress тема.

Avada Theme WordPress

Размер

Проблемът при темите с ужасно много функционалности е, че те могат незабавно да увеличат времето за зареждане изключително бавно, дори преди да инсталирате допълнителни плъгини. Леките теми винаги са за предпочитане. Темите под 200-600 KB могат да се нарекат наистина малки, докато всичко около 2-3MB е в приемлив диапазон. Всичко над 3MB показва раздут софтуер, пълен с функции, които никога няма да използвате. Въпреки че това не е универсално правило, ако искате сайтът ви да зарежда бързо, тъй като размерът на страницата неизбежно ще се увеличи, докато добавяте съдържание и започнете да инсталирате плъгини.

Адаптивност

Всяка тема, която си заслужава, ще бъде и адаптирана за всички мобилни устройства. Вероятно сте добре запознати с бума на мобилните устройства; 90% от потребителите в интернет сърфират с мобилно устройство . Независимо дали става дума за телефон, таблет или смарт часовник, има разнообразие от различни размери на екрана. Решението е отзивчив дизайн, уеб сайтове, които се адаптират към размера на вашия екран. Преди да закупите тема, си струва да разгледате демо страниците на телефона си или поне да преоразмерите прозореца на браузъра си и да видите как изглежда на по-малки екрани. Изображенията трябва да се мащабират правилно и оформлението да се променя без никакви странни ефекти. Ако дадена тема не реагира, просто не си струва да се използва.

Съвместими плъгини

Рядко се намира плъгин и тема, които да могат да работят заедно, но съществуват несъвместимости. Прочетете внимателно документацията на темата, за да видите дали някои желани плъгини не са съвместими с избраната от вас тема.

Нещо повече, може да потърсите теми, които се интегрират с определени плъгини. Докато тема, която направо изисква десетки плъгини, може да бъде червен флаг, може да бъде приятен бонус да знаете, че ще работи добре с популярни плъгини за кеширане, сигурност и електронна търговия .

Ревюта и отзиви

Винаги е добра идея да проверявате рейтингите. Четенето на рецензии може да ви даде добра представа за това какво харесват и не харесват повечето хора в темата и кои функции са най-въздействащи.

За по общ поглед върху темата, моля, обърнете внимание на рецензиите с три и четири звезди, тъй като потребителите са по-склонни да дадат разумно обяснение какво им харесва и какво не. И разбира се, рецензиите с две и една звезда могат да ви дадат представа какво не е чак толкова страхотно. Можете също да търсите рецензии на трети страни, които могат да бъдат по-задълбочени. 

SEO-оптимизирани

Винаги е добра идея да изберете SEO-оптимизирана тема, но може да е трудно да бъде преценено с един поглед дали темата отговаря на този критерий. Повечето SEO оптимизации са свързани с основната структура на страницата. Въпреки че всяка тема ще казва, че е SEO-оптимизирана, не всички са.

Освен ако не сте запознати с HTML5 , може да не знаете как да разберете дали наистина е направена добре. Все пак темите, подходящи за SEO, обикновено имат малки размери (бързи по скорост), отзивчив дизайн и добро HTML структуриране. Потърсете неправилно вложени заглавия /множество заглавия H1, объркващи менюта за навигация и разхвърлян HTML код , за да разберете, че структурата на страницата е лоша. Не забравяйте, че SEO оптимизацията включва  и създаване на висококачествено съдържание, така че е основата идва от вас.

Сигурност

Подобно на SEO оптимизацията, всяка тема ще казва, че е безопасна и сигурна, но няма начин да тествате това твърдение, без да сте запознати с кода. И за разлика от SEO, няма лесен начин за проверка за лошо защитена тема, без да се рови в изходния код. Можете да използвате инструмент като плъгин WPSec или онлайн скенер като Sucuri SiteCheck. Те са най-ефективни за тест на вашият сайт.

Мултиезичност

Ако планирате да преведете сайта си и да го направите достъпен за хора по целия свят, наложително е да изберете тема, която се посочва като „ готова за превод “.

Такива теми разполагат с файлове, които ви позволяват да правите справка с вашите преводни файлове и да разменяте текста на страницата, ако е необходимо, както и да работите с RTL езици и кирилица. Това може да звучи просто, но би било абсолютен кошмар да направите превода сами.

Дори и да не планирате да превеждате сайта си в момента, никога не знаете дали в крайна сметка ще се окажете с няколкостотин хиляди посетители и може да искате да започнете да мислите за локализиране на съдържанието си и привличане на международни посетители.

Вместо да се налага да преминавате към нова тема или да плащате на разработчик, за да я подготви за превод, изберете такава, която вече е подготвена за превод.

WordPress теми, които да избягвате

Вече знаете какво да търсите в дадена тема, но кои са нещата, които искате да избягвате? Дори популярни теми като Avada , най-продаваната тема в ThemeForest , не е сигурно, че не е малка по размер. Въпреки че темите, които отговарят на тези критерии, не винаги са винаги лоши, трябва да внимавате, ако тази, която обмисляте, е твърде голяма, има ненужнфункционалности или някой от другите проблеми.

Множество функционалности

Често в описанието на темата, присъства огромен списък от функции, които изглежда безкраен. Но това е нещо добро, нали? Защо да купувате нещо просто, когато можете да получите всички тези функции на същата цена?

Истината е, че тези безкрайни списъци с функции с десетки предварително изработени шаблони и стотици пакетни плъгини са знак за тема, огромна по размер, която повече от вероятно ще забави сайта ви.

Тези така наречени „многофункционални“ теми имат твърде много проблеми, за да можем да ги изброим.

Никога няма да използвате всички тези няколкостотин функции, но те присъстват в темата и увеличават размера на файла и съответно бавят вашия сайт. Освен това, повече функции се равняват на повече потенциални дупки в сигурността. Ето защо трябва да използвате лека тема и да инсталирате само нужните плъгини!

Без поддръжка

Неактивната поддръжка никога не е добър знак. Независимо дали имате нужда от помощ при инсталиране на тема или коригиране на бъг, който се появява внезапно, винаги е добре да можете да се обърнете към официалните разработчици. И ако няма поддръжка, това е добър знак, че вече не се актуализира. Ако използвате тема от хранилището на WordPress, е лесно да видите дали се поддържа, като посетите страницата й, превъртите надолу и прегледате форума за поддръжка.

Заключение

Бавните, раздути теми са голям проблем в WordPress. Това е проблем, който може да ви струва много, което прави изключително трудно правилният избор на подходяща тема. Избягвайте теми с множество функционалности, а вместо това се придържайте към прости, леки, които идват само с най-важното. Има много теми, които са функционални и красиви, без да имат стотици ненужни функции и плъгини. Потърсете теми, които са прости, отзивчиви, SEO оптимизирани, сигурни и редовно актуализирани. 

Нашият сайт използва бисквитки. Политика за поверителност