Адрес
жк.Студентски град 64,
София, България
Контакти
hello@web-graphica.bg
Тел: +359 89 443 3785
Назад

Как да премахнем уеб сайт от Google

Как да премахнем уеб сайт от Google

Google търсачката е най-популярната търсачка и голям процент от собствениците на уеб сайтове и онлайн магазини целят да подобрят класирането си и изведат сайта си на челни позиции в резултатите от търсене на определена ключова дума. Но, съществуват случай в които индексираното съдържание от търсачката може да ви навреди, за това Google са създали инструмент за премахване на сгрешени URL адреси, които да бъде ползван при конкретни ситуации.

В тази статия ще ви покажем как да премахнете уеб сайта си от Google или конкретни URL адреси в няколко прости и безболезнени стъпки. Да започваме!

Съдържание

Google и вашият сайт

Преди да разгледаме как да премахнем уеб сайт от Google, ще трябва да научите малко за вътрешната работа на търсачката на Google. Преди търсачките интернет беше по същество серия от цифрови архиви. Въпреки че днес интернет все още е като архив, сега използваме търсачки, за да извличаме информация.

Търсачката на Google обработва заявката ви в три прости стъпки, когато търсите нещо:

 1. Първо, Google използва своите роботи, за да търси уеб страници и уеб сайтове, свързани с вашата тема за търсене. След това Google записва тези уеб страници и уеб сайтове в кратък списък.
 2. Накрая Google преглежда своя списък, за да анализира съдържанието на всяка заявка. По време на този етап Google обработва видео файлове, изображения, текстово съдържание и всичко друго, което може да анализира.
 3. И накрая, Google класира уеб страниците и уеб сайтовете, които анализира, от най-много до най-малко подходящи. След това неговата търсачка идентифицира кои резултати са най-подходящи за вас според вашето местоположение, предишно поведение при сърфиране, език и устройство (няма да иска да показва на мобилните потребители уеб сайт без мобилна съвместимост). След това Google ви показва резултатите.

Всеки път, когато правите търсене с Google, търсачката сортира милиони сайтове в рамките на няколко секунди. Този бърз обрат става възможен чрез индексиране и кеширане от търсачките.

Индексиране и кеширане в Google

Индексирането е процесът, който Google използва за сортиране на информация в интернет, за да предостави бързи отговори на заявките от търсенията. Когато Google индексира информация , той сортира уеб сайтовете в обърнат индекс (наричан още „обратен индекс“).

Обратен индекс е база данни, която съдържа информация за ключовите елементи на уеб сайта. Обърнатите индекси обобщават съдържанието по няколко ключови думи. Например сайтове, които продават черни клинове, ще бъдат символизирани с ключови думи като „клин“, „черен клин“ и „дамски клин“.

Кеширането на търсачките от своя страна е отделен процес. Кешовете са моментни снимки на страница, която Google използва, за да разбере съдържанието й. 

Google взема периодично кешове на сайтовете, което означава, че някои кешове на са актуални, докато други не. Естествено, изтриването на уеб сайта ви не е достатъчно, за да го премахнете, ако Google го е кеширал.

Google използва индексиране и кеширане на търсачките, за да намали работата, необходима за извеждане на точни резултати от търсенето. По същество индексирането и кеширането позволяват на Google да разбере даден уеб сайт, без да го анализира задълбочено.

Премахване на резултати от търсенето

Когато премахнете резултат от търсачката на Google, вие го премахвате само от Google. За съжаление, това означава, че резултатът все още може да се показва в други търсачки като Bing и Yahoo.

Като алтернатива Google може да индексира отново резултата от търсенето или да запази кеша на уеб страницата. Търсачката на Google постоянно преиндексира уебсайтове, за да върне най-точната информация на потребителите. Ако премахнете резултат от търсенето, но не изтриете уеб страницата, изображенията и URL адреса , Google може да индексира отново съдържанието и да го изведе отново.

Ако искате напълно да премахнете уеб сайта си от интернет, трябва да изтриете всички следи от него – включително съдържанието на уеб сайта, изображенията, URL адреса и резултатите от търсенето. Ще разгледаме този процес подробно по-късно.

Причини за премахване на сайт от Google

Има много причини, поради които човек може да иска да премахне уеб сайта си. В този раздел очертахме шест от най-честите причини за премахване и препоръчания начин на действие за всяка от тях.

Грешно или остаряло съдържание

Ако Google показва невярна информация , това може да подведе аудиторията ви и да обърка хората. Има три начина да коригирате обява в Google с неправилна информация:

 • Коригирайте информацията
 • Изтрийте адреса на страницата
 • Премахнете URL адреса от резултатите от търсенето

Дублирано съдържание

Понякога Google показва множество резултати от търсачките за една и съща уеб страница. Този проблем често се случва с малки сайтове в частност онлайн магазини , където сайта съдържа подобни изглеждащи уеб страници с различни продукти (т.е. различни страници за червени, зелени, сини и черни клинове). В тази ситуация може да искате да премахнете дублиращи се адреси от резултатите от търсенето.

Неактуална информация

Понякога собствениците на уеб сайтове или онлайн магазини публикуват страници, които трябва да останат частни (като страници с нови продукти). Ще трябва да прекратите тази практика, за да премахнете неправилните адреси от резултатите от търсенето в Google, за да отстраните този проблем.

Google непрекъснато кешира сайта ви

Google непрекъснато преиндексира сайтовете, за да предостави актуализирани и точни резултати от търсенето. Ако обаче сте изтрили или променили уеб сайта си, Google може да използва остарял кеш. В тази ситуация ще искате да премахнете URL адреса от резултатите от търсенето и да подадете заявка до Google за повторно индексиране на вашия сайт.

Съдържанието е частно

Понякога личната информация става публична чрез инциденти, грешки или изтичане на информация. Ако това се е случило с вас, препоръчваме да премахнете URL адреса. Ако не контролирате уеб сайта и той съдържа лична информация или клеветническо съдържание, можете да поискате от Google да го премахне.

Хакнат сайт

Ако някой е компрометирал сайта ви, може да има риск за киберсигурността на всеки, който го посети. За да предпазите аудиторията си от злонамерен софтуер , ще искате да изтриете уеб сайта или да го премахнете от резултатите от търсенето. Имайки предвид тези причини, следващите два раздела ще обхванат премахването на уеб сайт или адрес от Google и премахването на уеб сайт от резултатите от търсенето в Google.

Как да премахнем сайта си от Google

Премахването на уеб сайт от Google е процес от няколко стъпки, но не е труден. Ако искате да премахнете изцяло уеб сайта си от Google, просто трябва да следвате тези стъпки.

Архивирайте вашия уеб сайт

Преди да започнете процеса на премахване на уеб сайт,а си не забравяйте да направите резервно копие. След като изтриете сайта си от Google, няма да го можете да го възстановите лесно. Това означава, че ще загубите вашите изображения, видеоклипове и текстово съдържание.

Подайте заявка за премахване на URL адрес

Google позволява на собствениците на уеб сайтове да премахват URL адреси от търсачката на Google чрез заявка за премахване на URL адреси. Този процес временно ще премахне старото съдържание от резултатите от търсенето, докато Google актуализира своите данни. Ако URL адресът ви бъде премахнат, той няма да се показва в резултатите от търсенето за около шест месеца. Винаги можете да подадете друга заявка за премахване, след като съдържанието бъде показано отново.

За да подадете заявка за премахване на URL адрес, ще трябва да влезете в Google Search Console. След това трябва да щракнете върху „Премахвания“ и да изберете „Нова заявка“. Това ще изведе този екран.

Премахване на URL адрес от Google

След това трябва да въведете своя URL в текстовата лента. Изберете или „Премахване само на този URL адрес“ или „Премахване на всички URL адреси с този префикс“. Ако изберете „Премахване на всички URL адреси с този префикс“, можете да блокирате индексирани страници със същия префикс.

След като изберете опцията, щракнете върху „Напред“ и след това върху „Подаване на заявка“. Google ще прегледа заявката ви за премахване на URL адреса и ще ви уведоми за резултата. Важно е да се отбележи, че ако Google успешно премахне вашия URL от резултатите от търсенето, той няма да маркира URL адреса като спам или да го постави в списък за блокиране . SEO на вашия уеб сайт също ще остане незасегнато.

Заявка за премахване на съдържание от търсачката

С течение на времето търсачката на Google идентифицира сайтове или страници, които са били премахнати, и ги изтрива от резултатите от търсенето. Този процес обаче може да отнеме няколко месеца, тъй като в интернет има над 1,8 милиарда уеб сайта.

За да премахнете бързо своя уеб сайт или страници от резултатите от търсенето, можете да подадете заявка за премахване на съдържание до Google.

Заявка за премахване на съдържание се прилага само в ситуации, когато:

 • Вие сте собственикът на уеб сайта.
 • Вие сте изтрили или променили сайта

Подаването на заявка за премахване на съдържание е много лесно. Първо, ще трябва да отворите страницата на инструмента за премахване на остаряло съдържание на Google Search Console и да влезете с вашия акаунт в Google. След това трябва да щракнете върху опцията „Нова заявка“. Тази опция ще изведе инструмента по-долу.

Премахване на неактуално съдържание от Google Търсене

Google сортира всички заявки за премахване на остаряло съдържание, преди да ги обработи. Те вероятно ще обработят заявката ви в рамките на няколко дни, но можете да видите състоянието на заявката си в Google Search Console по всяко време. Ако промените решението си, можете също да отмените заявката си за премахване.

Като алтернатива, винаги можете да пренасочите URL адреса си към друга (активна) страница. Пренасочването на вашия URL е отличен компромис, ако URL адресът получава добър трафик от търсачката, но сте преместили съдържанието на друга страница.

Изтрийте съдържанието си от Wayback Machine

След като премахнете съдържанието си от интернет и резултатите от търсенето в Google, повечето следи от уеб сайта ви са изчезнали. Въпреки това, ако вашият уеб сайт получава много трафик, посетител може да го е документирал в Wayback Machine.

Wayback Machine

Wayback Machine е интернет архив с нестопанска цел, който хоства над 350 милиона уеб страници . Ако някой е посочил уебсайта ви в Wayback Machine, Google може да го кешира и индексира случайно, като го върне обратно в резултатите от търсенето.

Можете да проверите дали вашият уеб сайт е документиран в Wayback Machine, като посетите “archive.org/web/” и въведете своя URL. Това ще изведе всички резултати за вашият сайт.

Ако не можете да намерите уеб сайта си в Wayback Machine, можете да преминете към следващия раздел. В противен случай ще трябва да се свържете с екипа на Wayback Machine чрез „ info@archive.org “, за да поискате да премахнете вашия URL.

Проверете, че вашият сайт е изтрит

Премахването на уеб сайта ви от Google може да отнеме няколко дни. Това е така, защото Google трябва да обработи вашите заявки за премахване на URL и съдържание, което не е незабавен процес.

След като изпълните предишните стъпки, ще трябва да проверите отново дали уеб сайтът не присъства в Google, като проверите следното:

 • Вашият URL не се показва в резултатите от търсенето
 • Сайта е изтрит от хостинга
 • Google е отбелязал молбата ви за премахване на съдържанието като „Одобрена“
 • Премахнахте всички връзки в социалните мрежи
 • Изтрихте своя профил в Google My Business  (ако имате такъв)

Не позволявайте Google да индексира повторно

И накрая, трябва да предприемете стъпки, за да попречите на Google да индексира повторно вашия URL адрес. За да направите това, просто трябва да добавите noindexмаркер към вашата страница или сайт. Тагът noindexе мета маркер, който поставяте в HTML кода на уеб сайта си. Когато роботите на Google намерят уебсайт с noindexмета маркер, Google ще премахне страницата ви от резултатите от търсенето.

За да добавите noindexмета маркер към вашия URL адрес, трябва:

 • Достъп до изходния код на вашия URL.
 • Намерете секцията.
 • Добавете този мета-таг към секцията: “”.
 • Запазете кода си.

След като добавите noindex маркер, Google ще спре повторното индексиране на вашия сайт.

Премахване на индексирани изображения от Google

Естествено, страниците не са единствените неща, които можете да премахнете от Google. Google също така премахва остарели изображения от търсачката. Подаването на заявка за премахване на остаряло изображение е доста лесно в Google Search Console . За да подадете заявка, отидете на инструмента за премахване на остаряло съдържание и щракнете върху „Нова заявка“. Това ще изведе опцията „Страница“, така че вместо това ще трябва да изберете опцията „Изображение“. След това поставете URL адреса на остарялото изображение в текстовото поле и щракнете върху „Изпращане“.

Google ще обработи заявката ви и ще ви уведоми за резултата. Ако заявката ви е успешна, Google ще премахне изображението от Google Images.

Заключение

Въпреки че интернет може да изглежда като много постоянно място, това не винаги е вярно. Ако имате нужда от премахване на съдържание, това може да се случи. Премахването на уеб сайт от Google е възможно, при условие че следвате стъпките по-горе.

Трябва обаче да запомните, че няма начин да възстановите изтрит сайт, ако нямате резервно копие.

Преди да изтриете уеб сайта си, винаги архивирайте съдържанието и помислете дали премахването на URL адреса от резултатите от търсенето ще реши проблема.

 

Нашият сайт използва бисквитки. Политика за поверителност