Адрес
жк.Студентски град 64,
София, България
Контакти
hello@web-graphica.bg
Тел: +359 89 443 3785
Назад

Как да изберем домейн?

как да изберем правилният домейн за нашият уеб сайт

Съдържание

В тази статия ще разгледаме най-важните ключови елементи при избора на ефективно домейн име за вашият бизнес сайт, онлайн магазин или блог според последните SEO тенденции.

Какво представлява домейна ?

Домейн името представлява част от глобалната интернет мрежа и съдържа собствено уникално заглавие, отговарящо на определени условия или  името на вашият уеб сайт или адресът, чрез който интернет потребителите могат да достъпят вашият сайт. Името на домейна се използва за намиране и индетифициране на компютри в интернет пространството. Тъй като компютрите използват IP адреси за индетификация, които хората трудно запомнят бива създадено домейн името, за да могат да бъдат по лесно възприемани и запомняни конкретните интернет адреси.

Например:

Зад адреса https://google.bg стой IP адрес: 172.217.164.131

За да бъде конвертиран всеки домейн в IP адрес е необходимо сървъра на които се съхранява вашият уеб сайт да разполага с DNS (Domain Name System)

Позволени знаци в името на домейна

При регистрация на класически интернационален домейн IDNs  са приети следните знаци и комбинации:

  • Букви от А до З
  • Цифри от 0 до 9
  • Тире (-)
  • Домейна не може да завършва и да започва с тире (-)
Домейни на кирилица

Домейните на кирилица са така наречените Internationalized Domain Names или IDN и са един добър алтернативена вариант на латинските домейн и биват поддържани от над 100 езика.

При посещение на домейн изписан на кирилица, домейна автоматично ще бъде конвертиран в така наречения punycode. Например домейн с име уеб-графика.бг ще изглежда по този начин xn–-8sbabljzq5czar.xn--90ae. Този тип конвертиране е необходимо тъй като съществуващата DNS система, все още не може да чете и обработва домейни с кодировка различна от стандартната ASCII.

Домейните на кирилица са лесни за разчитане, не се налагат сложни конвертирания при домейни съдържащи в името си букви, като яйьшчщ и др. Също така тези домейни биват индексирани много точно от търсещите машини, като GoogleBing и Yahoo. Ключовата дума, която се съдържа в името на уеб сайта бива разпозната на 100% тъй като има най-точно съвпадение. 

Могат да бъдат регистрирани домейни на кирилица с разширение:

  • .бг
  • .ею
  • .сайт
  • .онлайн
Използване на числа в домейн имената ?

Използването на ключови цифри в името на домейна е доказан SEO ключов фактор. Ако вашият бизнес работи на принципа 24/7, използването на цифрите „24“ в домейна ще ориентира потребителите, че  вашите услуги за достъпни през цялото време.

Кратко или дълго име да изберем ?

При регистрацията на домейн се използват думи и някой знаци с дължина от 2 до 57 символа, но избора на прекалено дълго име, дори той да съдържа полезна информация за бизнеса не е препоръчителен тъй като е труден за запомняне и потребителите много лесно могат да объркат името на уеб сайта ви или изобщо да не могат да го запомнят.

Когато регистрирате домейн за вашият бранд, помислете за възможно най-кратко име, което да отразява вашата дейност. 

Например, ако продавате къщи може да изберете buyhouse.com или buy-house.com, което веднага ще даде ясна информация на потребителите, че този уеб сайт се занимава с продажбата на недвижими имоти.  Домейн имена от типа wgroup.com или подобни биха били объркващи за потребителите.

Изберете опростени имена

Колкото по-просто е името на домейна, толкова по-голям е шанса да бъде запомнен бързо от вашите потенциални клиенти. Адреси от типа msslaesonline-bg.comhouseandapartments.eu или healthbodysoul.org са трудни за четене и трудни за произнасяне.

Лесно запомнящи се адреси:

Домейнът като бранд

Ако сте се насочили към създаването на онлайн магазин и искате да промотирате вашата марка бихте могли да използвате вашият бранд, като име на домейна.

Посочете вида на вашата дейност

Още преди потребителят да посети вашият уеб сайт, домейна трябва да съдържа ясна информация за предлаганите от вас услуги и какво съдържание се очаква да намери. 

Например, ако потребител иска да закупи телевизор, вероятността да посети сайт с домейн televizor.bg е 99% по-голяма, отколото сайт с име buyeparts.com, защото не е сигурен какво съдържание би могъл да намери във вторият домейн.

Демографски характеристики и целева аудитория

Използването на жаргонни изрази при изборът на домейн име, което е съобразено с вашата таргетирана аудитория, може да повлияе положително върху посещенията и трафика към вашият сайт.

Например, ако ще регистрирате домейн за онлайн магазин, които продава артикули за вашият дом, офис, телефон и хоби изборът на ключова дума „gadjets“ би била подходяща. 

Избор на домейн с перспектива 

Ако планирате вашият бизнес да бъде насочен само към продажбата на телевизори, то тогава не се притеснявайте да изберете домейн от този тип. За компании, които обмислят да разширят обхвата на дейността си , домейн от този тип няма да бъде подходящ, тъй като няма да може да отрази целият спектър от предлаганите услуги или продукти.

Избор на правилно разширение за домейна

Ако вашият бизнес е насочен към потребители, които се намират в България, то най-добрият избор би бил .bg, но ако обмисляте да продавате вашите продукти или услуги извън територията на страната, то домейни с разширение .com.net или .org са по-добрият избор.

Защитете вашият домейн

Помислете дали имате нужда да закупите различни домейн разширения за вашият сайт. Този метод предотвратява възможността вашата конкуренция да закупи вашият домейн със друго разширение и потребителите да посещават другият сайт, а не вашият.

Ако ще използвате тази практика се уверете, че всички закупени домейни ще бъдат пренасочени към вашият основен сайт. 

Ако имате нужда от изработка на онлайн магазин, бизнес уеб сайт или искате да изведете бизнеса си на следващо ниво, не се колебайте да се свържете с екипът на Уеб Графика чрез контактната форма.

Нашият сайт използва бисквитки. Политика за поверителност