Адрес
жк.Студентски град 64,
София, България
Контакти
hello@web-graphica.bg
Тел: +359 89 443 3785
Назад

Хостинг план – Как да изберем правилният?

как-да-изберем-хостинг-план

Съдържание

Изборът на подходящ хостинг доставчик и правилен хостинг план е от изключително важно значение за бъдещето и просперитета на всеки един уебсайт.

Хостинг доставчикът е компанията, която Ви предоставя обслужени физически сървъри, които работят денонощно и съхраняват файловете на вашия сайт. Когато потребител се опита да достъпи вашият сайт вписвайки URL адреса му, сървъра на който се намира вашият уебсайт получава заявка, на която връща отговор като ‘сервира’ сайта.

Разбира се правилният хостинг план представлява съвкупност от различни услуги и ресурси, за които вие заплащате на хостинг компанията. В зависимост от нуждите на вашият сайт, различните  хостинг компании предлагат и различни хостинг планове и услуги на различни цени.

Избора на добър и надежден хостинг е от изключително важно значение, защото от него зависи дали вашият сайт ще бъде добре защитен, бърз и най-важното – онлайн 24 часа на ден, 7 дни в седмицата.

Съответно много хора правят грешката да изберат възможно най-евтиният възможен вариант за хостинг план, след което в последствие я осъзнават и в повечето случай съжаляват.

Разбира се, хостинг компаниите предлагат различни хостинг решения подходящи за всеки тип сайт и затова е важно този избор да бъде направен внимателно и по възможност след консултация със специалист. Нека да разгледаме, кои са петте вида хостинг услуги, които биват предоставяни от хостинг компаниите.

Видове Хостинг

Хостинг плановете се разделят най-общо на 5 вида:

  • Споделен хостинг
  • Риселър Хостинг
  • Виртуални сървъри
  • Облачни сървъри
  • Наети сървъри

Споделен Хостинг

Споделеният хостинг е най-бюджетният хостинг план, при които множество сайтове се хостват на един физически сървър и по този начин те споделят неговите ресурси. Основният плюс на този вид хостинг е ниската му цена, но споделянето на един физически сървър от няколко или няколко десетки сайта в някои редки случай може да доведе и до негативни последици. Ако сайт, който се помещава на същия сървър като вашия бъде засегнат от хакерска атака или вирус има голяма вероятност това да засегне и вашият сайт.

Въпреки това обаче, споделеният хостинг си остава най-предпочитаният хостинг план за малки фирмени сайтове, лични блогове и портфолиа.

Риселър Хостинг

Риселър хостинга е вид хостинг план, който Ви дава възможността лично да създавате хостинг планове от тип споделен хостинг, които в последствие да продавате на вашите клиенти. 

Този тип хостинг е подходящ за агенции занимаващи се с уебдизайн, програмисти, дизайнери както и системни администратори. Всеки, които желае може да кандидатства и да стане риселър на хостинг услуги.

Виртуални Сървъри (VPS)

Виртуалните сървъри, по-известни като VPS – съкращение от Virtual Private Servers представляват самостоятелни физически сървъри, при които всеки сървър бива разделян на няколко виртуални машини, които са независими по между си. 

Виртуалните сървъри дават възможността за използване на неограничен брой сайтове, домейни, поддомейни, бази, имейли, както и възможността за инсталация на по-специализирани софтуери.

Виртуалните сървъри са по-сериозен ресурс, които хостинг компаниите предлагат като план за нуждите на по-сериозни клиенти. Виртуалните сървъри дават огромна гъвкавост и могат да бъдат настроени по начин, по който да удовлетворяват напълно нуждите на клиента.

хостинг-план-VPS-сървъри

Облачни сървъри

За разлика от VPS плановете, които биват ограничени чисто физически от към ресурси, тъй като сървъра е един, при облачните сървъри вие реално имате възможността да използвате ресурсите на неограничен брой сървъри, което е огромен плюс, защото всъщност вие имате неограничен брой машини, които са свързани по между си. 

Съответно в случай, че едната по една или друга причина спре да функционира, хвърли грешка или стане каквото и да било, което би довело до негативни последици на вашият сайт, нейната работа ще бъде поета моментално от друг сървър, а крайният потребител няма да усети, че всичко това се е случило. Това е изключително удобно и подходящо за по-големи проекти, при  които е нужно сайта да бъде онлайн през 100% от времето.

Предимствата на облачните сървъри са:
  • Управлявате ресурси на сървъра в зависимост от потребността на вашият сайт
  • Цената, която заплащате е само и единствено са ресурсите, които изразходвате
  • Лесно се инсталират и конфигурират
  • Гарантират  сигурност
хостинг-план-Cloud-сървъри

Наети сървъри

Наетите сървъри са най-скъпата хостинг услуга, но и най-сигурната и подходяща за големи проекти. Когато използвате нает сървър, вие реално наемате физически сървър, до който имате пълен достъп и контрол и може да разполагате с неговите ресурси и хардуер без да го споделяте с други клиенти.

На пъвро място наетите сървъри имат много предимства, едно от които е факта, че на тях имате огромен хардуерен ресурс и възможност да съхранявате, обработвате и управлявате изключително много информация.

Също така имате възможността да настроите вашият софтуер и хардуер спрямо вашите нужди за да постигнете най-висока ефективност. Бърза и адекватна поддръжка на сървъра при възникнал евентуален проблем.

Те са и подходящи за сайтове, които имат огромен трафик, складови програми, системи за управление на бизнеса, големи електронни магазини и др.

Заключение

Най-важното, което трябва да запомните при избора на правилният хостинг план е да изберете план спрямо нуждите на вашият сайт или проект. За малки фирмени сайтове, в които има основно информация и снимки споделеният хостинг би бил най-добрият вариант.

Ако сте програмист, уеб дизайнер, администратор или човек, който се занимава с изработката на сайтове – риселър хостинга би бил страхотен избор за вас и вашите клиенти.

Избирайки риселър хостинг план,  освен че ще имате възможността да предлагате на своите клиенти по-ниска цена за хостинг услуги, вие ще имате възможността да печелите от тях. Този тип хостинг е много подходящ за хората, които имат доста клиенти и предлагат поддръжка за техните сайтове.

За по-големи и мащабни проекти е най-добре да използвате VPS хостинг, при това не просто VPS, а Managed VPS план, при който ще имате включена поддръжка и настройка на сървърите и няма да има нужда да правите  всичко сами. 

Имайте в предвид, че ако вземете Unmanaged VPS хостинг план, вие трябва да имате сериозни познания относно сървърите и да можете сами да ги настройвате и подготвяте за работа.

Ако бюджета ви го позволява – облачният хостинг е изключително надежден, удобен и подходящ за по-сериозни проекти, при които минути и дори секунди са от особено голямо значение за сайта и вашите клиенти.

Надяваме се, че нашата статия ви е била полезна! Ако съдържанието ви е харесало и сте научили нещо ново, не забравяйте да я споделите с вашите приятели! При нужда от консултация относно вашият онлайн бизнес, не се колебайте да се свържете с нас чрез контактната форма. Ще се радваме да отговорим на всеки ваш въпрос.

Нашият сайт използва бисквитки. Политика за поверителност