Адрес
жк.Студентски град 64,
София, България
Контакти
hello@web-graphica.bg
Тел: +359 89 443 3785
Назад

Как работи VPN? Всичко за VPN мрежите

Как работи VPN? Всичко за VPN мрежите

VPN мрежите ? Какво трябва да знаем за използването на Виртуалните Частни Мрежи? Изглежда, че почти всеки използва VPN, за да защити своята онлайн поверителност в наши дни. Но какво точно представляват VPN мрежите и как всъщност работят?

Виртуалните частни мрежи (VPN) се превърнаха в синоним на сигурността онлайн. VPN мрежите помагат да пазите вашите пароли и други ценни лични данни далеч от любопитни очи, като насочват вашия интернет трафик през защитен сървър. VPN мрежите се оказаха доста полезни за деблокиране на ограничено съдържание, анонимно сърфиране в мрежата, безопасно торентиране и др. Въпреки това, VPN има нещо повече от просто свързване към някакъв отдалечен сървър. Така че, четете нататък, докато разгледаме всичко за VPN мрежите, как работят и за какво да внимавате, когато избирате следващия си VPN доставчик.

Съдържание

Какво е VPN?

VPN е услуга, която маскира вашия интернет адрес (IP). Това ви позволява да сърфирате в интернет анонимно, тъй като никой не може да свърже вашите данни с вашия IP адрес.

За да разберете какво прави VPN, трябва само да разделите думите „виртуален“, „частен“ и „мрежа:“

 • VPN мрежите са „виртуални“, защото са цифрова услуга. Не се нуждаете от кабел или някакъв хардуер, за да ги използвате.
 • VPN мрежите са „частни“, защото криптират връзката ви и ви позволяват да сърфирате в интернет, без доставчици на интернет услуги (ISP), киберпрестъпници и други любопитни хора да ви подслушват.
 • VPN мрежите са „мрежи“, защото изграждат сигурна връзка между вашето устройство, VPN сървъра и интернет.

Кратка история на Виртуалните Частни Мрежи

Според проучването за потребителско използване, приемане и пазаруване на security.org 2021, 85% от интернет потребителите на възраст 18+  знаят какво представляват Виртуалните Частни Мрежи (VPN). Това е увеличение от 13% спрямо 2020г.

Използваемост на VPN мрежите

VPN мрежите обаче не винаги са били толкова добре известни.

Експертите за първи път осъзнаха, че светът има нужда от VPN, след стартирането на мрежата на агенцията за напреднали изследователски проекти (ARPANET). Разработена от Министерството на отбраната на правителството на Съединените щати, ARPANET беше ранна версия на интернет.

ARPANET стимулира създаването на протокол за управление на трансфер/протокол за интернет (TCP/IP). TCP/IP позволи на устройства и локални мрежи да се свързват чрез споделена мрежа. Това въведе риск за киберсигурността , тъй като външен човек може да използва мрежата за достъп до устройства в нея.

Изследователи от AT&T Bell Labs и Колумбийския университет разработиха първия VPN, софтуерен IP протокол за криптиране (swIPe), през 1993 г. Wei Xu и Gurdeep Singh-Pall разработиха повече VPN технология през 1994 и 1996 г., съответно. Xu създаде IPSec, а Singh-Pall (служител на Microsoft) създаде Peer-to-Peer Tunneling Protocol (PPTP).

През началото на 2000-те години много компании и правителства използваха VPN, а потребителите по-късно започнаха да ги приемат в средата на 2010-те.

Използване на VPN

VPN мрежите са полезни за хора, които искат:

 • Използват Wi-Fi на обществено място, което е уязвимо за хакване, като летища, кафенета
 • Сърфират в интернет анонимно
 • Избягват насочени реклами
 • Скрият данни от интернет доставчика си.
 • Заобиколят правителствената цензура или наблюдение
 • Достъп до уеб сайтове и съдържание с географски ограничения

Най-честите три причини хората да използват VPN през 2021 г. са „за обща сигурност“ (55%), „за обща поверителност“ (54%) и „за достъп до защитени мрежи за моята работа“ (41%).

Изследването на Security.org показва, че 41% от американците използват VPN за бизнес или лична употреба. Въпреки това, по-висок процент може да използва VPN на работно или учебно устройство и просто не знаят, че VPN съществува.

Незаконно ли е използването им?

От началото на 2022 г. няколко държави направиха незаконно използването на VPN, включително Китай, Ирак, Северна Корея, Русия, Турция, Беларус и Туркменистан. Няколко държави частично блокират VPN, включително Уганда, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Оман.

Но VPN мрежите са 100% законни в повечето страни, включително Съединените щати, Австралия, Обединеното кралство и Нова Зеландия.

Въпреки че VPN мрежите са законни на много места, не можете да ги използвате, за да извършвате престъпления или да прикривате вашата онлайн дейност от правоприлагащите органи. VPN мрежите са услуга за по-безопасно сърфиране в интернет, а не лиценз за извършване на киберпрестъпления.

Освен това използването на VPN може да наруши Общите условия (ToS) на стрийминг услуги като Netflix.

Услугите за стрийминг забраниха използването на VPN, защото то нарушава лицензионните им споразумения с доставчиците на съдържание. Тези лицензионни споразумения често са специфични за всяка държава, така че когато гледате съдържание от различни държави, Netflix технически нарушава договора си.

Тъй като споразумението е между доставчика на съдържание и платформата за стрийминг, доставчикът на съдържание може да държи услугата за стрийминг отговорна за показването на съдържанието.

Видове VPN мрежи

Въпреки че досега разгледахме VPN мрежи като цяло в тази статия ще разгледаме и различни типове VPN мрежи Трите най-често срещани вида включват:

Клиентски VPN мрежи

Клиентските VPN мрежи са инструментите, за които повечето хора се сещат, когато чуят „VPN“. Тези VPN създават частна мрежа около един потребител и отдалечена мрежа чрез разширение за браузър , приложение или програма за настолен компютър. Някои от най-популярните доставчици на VPN, базирани на клиенти, включват NordVPN, StrongVPN и Surfshark.

SSL VPN мрежи

Компаниите, чиито работници, които пътуват често обикновено използват SSL VPN, за да предоставят на хората отдалечен достъп интранет мрежата си, докато са извън офиса или у дома. Тези VPN също така позволяват на хората да използват частни устройства за достъп до работната си мрежа – защитавайки мрежата на компанията от външни лица и устройството на служителя от злонамерени хакери.

Сайт към сайт VPN

VPN мрежите Site-to-Site създават защитени тунели около локални мрежи за достъп (LAN), до които имат достъп само други (одобрени) мрежи. Тези VPN са най-често срещани в големи организации с множество местоположения, които трябва да имат достъп до интранет мрежите на другия.

Този тип VPN мрежи могат да включват достъп до множество интранети, стига да се свързват към Wide Area Network (WAN).

Какво прави VPN?

VPN мрежите не са само за организации, които искат да защитят търговски тайни или пътници, които искат да използват Wi-Fi на летището, без да се притесняват. VPN мрежите могат да бъдат от полза за всеки, който сърфира в интернет у дома, на работа или в училище.

Скриване на интернет активността

Вашият интернет доставчик и търсачките проследяват какво търсите онлайн, за да предоставят персонализирани реклами, да предлагат локализирано изживяване и да продават вашите данни. Тъй като VPN мрежите ви позволяват да разглеждате различен IP адрес , търсачките не могат да се насочат към вас, защото данните са свързани с VPN вместо вас.

Въпреки това, ако все още сте влезли в услуги като Google и Facebook, те ще проследяват всичко, което правите, освен ако не блокирате рекламни тракери.

Големите компании също използват техники като снемане на пръстови отпечатъци на устройството, за да ви проследяват, дори ако промените IP адреса си, въпреки че е по-малко надежден.

Блокиране зловреден софтуер

Много киберпрестъпници използват уязвими обществени WiFi мрежи, за да заразят компютрите на хората със злонамерен софтуер и проследяващи устройства като кейлогъри (които записват всичко, което въвеждате, включително пароли). По-конкретно, киберпрестъпниците прихващат трафика, преминаващ през публични сървъри, и използват тези данни, за да се насочат към потенциални жертви.

Криптиране на данни

VPN услугите криптират всички данни, които изпращате по време на текущата уеб активност. Шифроването на тези данни спира правителствата и корпоративните шпиони да имат достъп до всяка чувствителна информация или данни, които трябва да споделите.

Предимствата на VPN мрежите

Какво подтиква хората да използват VPN? Нека разгледаме някои предимствата на Виртуалните Частни Мрежи.

Защита от кражба на самоличност

Кражбата на самоличност е все по-значим проблем. През 2020 г. загубите от кражба на самоличност се увеличиха с 42% до 712,4 милиарда долара – от 502,5 милиарда долара през 2019 г.

VPN мрежите ви предпазват от кражба на самоличност, като спират киберпрестъпниците да използват вашите интернет навици, за да откраднат вашите банкови, финансови, трудови и идентифициращи данни, като вашия IP адрес.

Спират ценовата дискриминация

Много уебсайтове за електронна търговия проследяват поведението ви при сърфиране с бисквитки , така че да могат да променят цените въз основа на вашето местоположение, пол и навици за сърфиране. Ценова дискриминация се среща с много неща, включително полети, учебници, технологии и хотели.

Използването на VPN прикрива вашето поведение при сърфиране и местоположение, като по този начин ви предпазва от това да станете жертва на ценова дискриминация.

Защита от хакерски атаки

Вие сте запален геймър или стриймър? Ако искате да играете игра без риск от атака на разпределен отказ на услуга (DDoS), която да развали връзката ви или желаете да спрете нежеланите фишинг атаки, то VPN е най-добрият ви избор. Ако никой не знае истинския ви IP адрес, не може да се насочи към вас. Но VPN помага само да защитите вашия персонален компютър и връзка, а не вашия уеб сървър или хост.

Безопасна работа от вкъщи

VPN мрежите ви позволяват да използвате мрежата на вашата организация, когато работите отдалечено , като гарантирате, че имате достъп до работните си материали и оставате защитени с функциите за сигурност на вашата организация.

Достъп до географски ограничено съдържание

Тъй като VPN мрежите ви позволяват да сърфирате в интернет от сървър извън вашата страна, можете да получите достъп до съдържание, което иначе би било географски ограничено (ограничено от IP адрес). Това включва географски ограничено съдържание в услуги за видео стрийминг, уебсайтове и платформи за социални медии.

Заобикаляте интернет цензурата

VPN мрежите ви позволяват да осъществявате достъп до уебсайтове и уеб страници, блокирани от вашето училище, работодател, интернет доставчик или правителство. Тези блокове обикновено се прилагат във вашата локална мрежа или в определена област, така че промяната на местоположението ви с VPN ги заобикаля.

Как работят VPN мрежите?

Ще трябва да се регистрирате при добър VPN доставчик и да инсталирате VPN софтуера или разширението, за да започнете да използвате Виртуална Частна Мрежа.

След като станете вече сте инсталирали софтуера, вижте как VPN ще помогне да защитите вашата интернет връзка.

Стъпка 1: Свързване с VPN сървъра

Първо, включвате VPN софтуера чрез бутон в приложението. Софтуерът ще свърже вашия компютър с VPN сървър, който ще действа като посредник между вашия компютър и всички сървъри, до които искате да получите достъп.

Много доставчици на VPN ви позволяват да изберете държавата или града на сървъра, за да можете да разглеждате местно съдържание.

VPN тунел

След като се свържете с VPN сървъра, той ще криптира всички данни, които изтегляте или качвате, и ще ги изпраща напред-назад през „VPN тунел“. VPN тунелът е сигурна връзка, при която VPN сървърът има достъп до всички сървъри и използва криптиране от край до край, за да доставя или получава данни от вашия VPN клиент.

След това вашият клиент декриптира данните и ви показва уебсайта или съдържанието, до което сте осъществили достъп.

Тези данни все още пътуват през вашия интернет доставчик, но вашият интернет доставчик не може да ги види, защото са криптирани. Вашият интернет доставчик може да види само, че прехвърляте данни към и от VPN сървъра.

Повечето VPN мрежи имат политика „без регистрация“, така че те също няма да съхраняват нито една от вашите данни за сърфиране в мрежата.

Някои от най-популярните VPN протоколи за 2022 г. включват:

 • OpenVPN
 • Internet Key Exchange Version 2 (IKEv2)
 • PPTP
 • Secure Socket Tunneling Protocol (SSTP)
 • Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP)
 • Wireguard

VPN криптиране и декриптиране

Когато имате достъп до сайт или онлайн услуга, VPN сървърът първо изтегля данните, предназначени за вас, и ги криптира. След това предава криптираните данни обратно към вашия компютър. След това вашият компютър декриптира данните чрез VPN клиента или разширението, което използвате.

Много VPN също използват капсулиране, за да обвият отделни „пакети с данни“ в пакети, създадени от VPN, така че ISP не може да прави никакви умни предположения за това, което правите.

Въпреки че този процес може да изглежда отнемащ време, отнема само част от секундата. Вашият компютър и VPN сървър ще следват този процес от три стъпки безброй пъти, докато сърфирате в интернет. Ако не знаехте, че VPN е включена, няма да забележите нищо необичайно, тъй като VPN мрежите работят във фонов режим.

Как работи VPN?

Как да изберем VPN услуга?

Ако не сте използвали VPN преди, изборът на услуга, която отговаря на вашите нужди, може да бъде трудна, но ние ще покрием всичко, което трябва да знаете, за да изберете правилния VPN за вас през 2022 г.

Потенциални функционалности

През 2020 г. VPN пазарът е на стойност 30,05 милиарда долара , а до 2027 г. се очаква да донесе 92,6 милиарда долара приходи. Има бързо нарастващ списък с опции за VPN, между които да избирате. Ето някои от най-популярните и утвърдени доставчици:

 • NordVPN
 • ExpressVPN
 • SurfShark
 • TunnelBear
 • CyberGhost

Когато разглеждате различните доставчици на VPN услуги, трябва да отделите търговските доставчици от индивидуалните. Търговските доставчици работят с големи организации, образователни институции и компании. Отделните доставчици се фокусират върху хора, които искат VPN за лична употреба.

Характеристика на всеки VPN доставчик

Ако не сте използвали VPN преди, изборът на услуга, която отговаря на вашите нужди, може да бъде трудна, но ние ще разгледаме всички важни критерии, които трябва да имате предвид, за да изберете правилната VPN услуга за вас през 2022г.

Политика без регистрация

Политиката без регистрация (понякога наричана „политика за нулеви регистрационни файлове“) гласи, че доставчикът на VPN няма да събира, проследява или регистрира вашите данни. Доставчиците с тази политика съхраняват само вашата информация за вход и данни за клиенти (име, имейл адрес, телефонен номер и т.н.), нищо за това, което правите онлайн.

Блокер на реклами

Рекламните блокери ви пречат да виждате изскачащи реклами, реклами в търсачките и реклами на уебсайтове, докато сърфирате в интернет. Блокирането на реклами е важно, защото киберпрестъпниците могат да използват реклами, за да ви накарат да щракнете върху компрометирани уебсайтове, да изтегляте злонамерен софтуер или да се свържете с някой, който ще използва социално инженерство, за да ви измами.

Те също така блокират скриптове за проследяване, които искат да преследват навиците ви за сърфиране в много сайтове.

Блокерите на реклами също могат да ускорят вашето сърфиране. Изследвания на Opera показват, че когато не използвате блокери на реклами, уебсайтовете се зареждат с 51% по-бавно , отколкото когато използвате рекламни блокери. В проучването на уебсайтовете са били необходими средно 3,8 секунди за зареждане с реклами и 1,89 секунди за зареждане без реклами.

Kill Switch

Kill Switch незабавно прекъсва вашата интернет връзка, ако вашата VPN връзка прекъсне. Без Kill Switch вашите данни биха станали видими за всеки със злонамерено намерение, докато не се свържете отново с вашата VPN мрежа.

Споделени IP адреси

Тази функция позволява на много потребители да използват един IP адрес. Използването на един адрес може да изглежда противоинтуитивно, но е доста умно. Тъй като хората използват интернет едновременно, е невъзможно някой, който проследява данни, да определи какво прави един потребител онлайн.

Когато разглеждате споделени IP адреси , хората, с които споделяте, не могат да видят данните за вашето местоположение, а вие не можете да видите техните. Вашата криптирана връзка ви предпазва от външни лица и други потребители на VPN.

Има ли ограничения при използването на данни?

Тъй като поддържането на сървъри за VPN може да бъде скъпо, някои доставчици ограничават достъпа ви до интернет с ограничаване на честотната лента (т.е. налагане на ограничение на честотната лента на клиентите). Проверете дали вашите потенциални доставчици могат да се справят, ако имате нужда от висока честотна лента.

Къде се намират сървърите?

Ако трябва да използвате VPN, за да сърфирате в интернет в определена държава (като за стрийминг на видео), проверете дали потенциалните ви VPN клиенти имат сървъри там.

Работи ли на мобилни устройства?

През последното тримесечие на 2021 г. 54,4% от целия уеб трафик идва от мобилни устройства. Освен това 46% от българите прекарват пет до шест часа на ден на мобилните си телефони. Проверете дали вашият потенциален VPN работи на мобилния ви телефон, преди да инвестирате в него.

Какви операционни системи се поддържат?

И накрая, проверете какви операционни системи (ОС) могат да поддържат вашите потенциални доставчици. Ако вашият доставчик на VPN не може да поддържа вашата ОС, VPN услугата няма да работи при вас.

Бързина и надеждност

Последният и може би най-важен фактор за вашето сърфиране е скоростта и надеждността на VPN сървърите на доставчика. Доставчиците на VPN услуги обикновено рекламират средните си скорости, но трябва да разгледате и тестове за скорост на трети страни за конкретни страни, преди да вземете решение.

Заключение

45% от хората използват VPN за работа или свободно време и е лесно да се разбере защо Вируталните Частни Мрежи са за предпочитане. VPN мрежите ви защитават от киберпрестъпници, позволяват ви да сърфирате в интернет анонимно и ви помагат да заобиколите географските ограничения за достъп до видео стрийминг съдържание извън вашата страна.

Разбира се, всички доставчици на VPN услуги не са еднакви, затова кКогато търсите доставчик на VPN услуга, търсете:

 • Политика без регистрация
 • Блокиране на реклами
 • Множество местоположения на сървъра
 • Мобилна функционалност
 • Поддръжка за множество операционни системи
 • Надеждни, високоскоростни сървъри

И, разбира се, потърсете VPN провайдър с конкурентни цени и гаранция за връщане на парите.

Нашият сайт използва бисквитки. Политика за поверителност