Адрес
жк.Студентски град 64,
София, България
Контакти
hello@web-graphica.bg
Тел: +359 89 443 3785
Назад

SEO оптимизация на продуктови изображения

seo-оптимизация-на-продуктови изображения

SEO оптимизацията е непосредствено свързана с електронната търговия, която става все по-популярна поради удобството да можете да пазарувате навсякъде и по всяко време. С близо 43% от органичните търсения на Google е безопасно да се каже, че електронната търговия е добър бизнес, в който да се разгледа.

Управлението на онлайн магазин обаче означава, че трябва да привличате клиенти, използвайки снимки на продукти. Всъщност 75% от онлайн купувачите взимат решения за покупка въз основа на снимките на продуктите, които харесват. Това прави продуктовата фотография неразделна част за успеха на онлайн магазина.

Освен създаването на изображения с професионално качество, има нужда и от оптимизация на продуктовите изображенията. Оптимизирането на изображението, като например използване на обикновен бял фон или когато преоразмерявате изображение, помага да се съкрати времето за зареждане на страницата, като по този начин се подобрява потребителското изживяване при пазаруване.

Съдържание

От Google имат няколко препоръки, които е задължително да следваме, ако искаме да оптимизираме изображенията на нашият сайт оптимално и да извлечем най-голяма полза от това.

Самата оптимизация на изображението има технически последици (ето дефиницията на Google за оптимизация на изображението), но оптимизацията на изображението за SEO е съвсем различна тема. Що се отнася до SEO, оптимизацията на изображението е насочена към правилните ключови думи, като гарантира, че елементите на страницата ви работят за една и съща SEO цел, и правилното подготвяне на вашето изображение.

По-долу сме създали изчерпателно ръководство, което ще ви преведе през всичко, което трябва да знаете за оптимизирането на снимките на вашия продукт за търсене – от основите на именуването на файлове до работата на XML карти на сайта.

Създайте потребителско изживяване

За да увеличите видимостта на съдържанието си в Google Images, фокусирайте се върху потребителя, като осигурите страхотно потребителско изживяване: направете страници предимно за потребители, а не за търсачки. Ето някои съвети:

 • Най-важното, което съветват от Google е да създаваме съдържание, което е насочено към хората/потребителите, а не към търсачките и ботовете. Това е от изключителна важност и от Google многократно го потвърждават.
 • Трябва да използваме изображенията в правилен контекст, който е релевантен на съдържанието на страницата. От Гугъл съветват да използваме изображенията в текста само на местата, на които това би добавило допълнителна стойност и оригиналност към съдържанието, без да прекаляваме и да се натрапваме с прекалено много изображения.
 • Правилното позициониране на снимката също е от изключителна важност и трябва да запомним, че всяко изображение би следвало да бъде позиционирано до текста/съдържанието за което се отнася;
 • НЕ използвайте текст във снимки. Google НЕ харесва това и дори би ви ощетил ако използвате такива практики. тагът е направен само и единствено за снимки. Ако искате да добавите текст към тях използвате html тагове, предназначение за съдръжание, а за описанието на снимката може да използвате тагът, който има за цел да носи текстовият контекст на изображението.
 • Създайте добра структура на URL за вашите изображения: Google използва пътя на URL адреса, както и името на файла, за да му помогне да разбере вашите изображения. Помислете за организиране на съдържанието на вашето изображение, така че URL адресите да бъдат конструирани логически.

Използвайте структурирани данни

Ако включите Schema Markup (структурирани данни), Google може да показва вашите изображения, като богати резултати, с рейтинг ранк , които дава на потребителите подходяща информация за страницата ви и може да привлече по-добре насочен трафик към вашия сайт. Търсачката поддържа структурирани данни за следните типове:

Друг важен фактор, който трябва да бъде взет под внимание относно изображенията за Google е размерът им. Колкото по-бързо зарежда вашият сайт и изображенията в него- толкова по-престижен е той в очите на Google, за това от Google съветват да използваме изображеняита с различни размери за различните устройства. По този начин ще бъдат използвани точно толкова ресурси за това изображение, колкото са нужни.

Основният съвет е да се използват най-новите тагове, като правилното им използване би било в този контекст

<picture>
  <source media=“(min-width: 800px)“ srcset=“head.jpg, head-2x.jpg 2x“>
  <source media=“(min-width: 450px)“ srcset=“head-small.jpg, head-small-2x.jpg 2x“>
</picture>

Търсачката поддържа структурирани данни за следните типове страници:

 • Продукт
 • Видео
 • Рецепта

Маркирайте продуктите си във вашият онлайн магазин, за да може Google да предостави подробна информация за продукта като богат резултат в Google търсачката – включително Google Изображения. Потребителите могат да виждат цената, наличността и да преглеждат оценките направо в резултатите от търсенето.

В зависимост от това как маркирате съдържанието си, вашите продукти ще визуализират всички детайли за вашият продукт като:

 • Цена
 • Рейтинг
 • Бранд
 • Доставка
 • Наличност
schema markup на продуктови изображения

Източник: Google

SEO оптимизация за скорост

Изображенията често имат най-голям принос за общия размер на страницата, което може да направи страниците бавни за зареждане и да намали потребителското изживяване. Използването на формати като *.webp и *.svg ще увеличат значително скоростта на зареждане.

Скоростта на зареждане, както и други фактори, може да проверите с инструмента на Google – PageSpeed ​​Insights.

Името на файлът, също е SEO фактор

Друг важен фактор, свързан със SEO оптимизацията и изображенията е името на самият файл. От Гугъл потвърдиха, че първоначалното име на файла, когато той бива качен било то на ваша платформа, сайт или в Google има значение и е важно то да бъде релевантно на това, за което се отнася изображението.

Ако например имате снимка на куче, по правилният начин е тя да бъде наименувана dog.jpg, а не IMG_1823.jpg.

Alt текста

Всъщност Alt текста е задължителен за Google и трябва да бъде попълнен коректно спрямо техните изисквания; 

Може да разгледаме примерът, който ни е предоставен директно от Google относно алт текстовете:

 • МНОГО ЗЛЕ (няма alt текст): <img src=“puppy .jpg“/>
 • ЗЛЕ (има претръпване на ключови думи): <img src=“puppy .jpg“ alt=“puppy dog baby dog pup pups puppies doggies pups litter puppies dog retriever labrador wolfhound setter pointer puppy jack russell terrier puppies dog food cheap dogfood puppy food“/>
 • ПО-ДОБРЕ: <img src=“puppy .jpg“ alt=“puppy“/>
 • НАЙ-ДОБРЕ: <img src=“puppy .jpg“ alt=“Dalmatian puppy playing fetch“/>

От показания пример се вижда, че най-правилният начин за оптимизация на снимки е да имате коректно написано име на снимката и описателен и релевантен алт-текст. Без допълнително струпване на ключови думи;

От Google съветват изображенията да бъдат поставяни само в таг, а не да бъдат добавяни към страницата посредством CSS:

<img src=“puppy .jpg“ alt=“A golden retriever puppy“ />

<div style=“background-image:url(puppy .jpg)“>

И накрая..

В заключение можем да кажем, че оптимизацията на продуктови изображения е една от най -добрите SEO стратегии, които ще поставят вашите снимки върху Google и търсенията в търсачките. Това може да стимулира огромен трафик и в крайна сметка продажби на вашия уебсайт. Това е сложен процес, но много възнаграждаващ, след като сте направили всичко.

Ако статията ви е била полезна и сте научили нещо ново, не забравяйте да я споделите в социалните мрежи с вашите приятели, а при нужда от безплатна консултация, не се колебайте да се свържете с нас чрез контактната форма или на посочените телефони.

Нашият сайт използва бисквитки. Политика за поверителност