Адрес
жк.Студентски град 64,
София, България
Контакти
hello@web-graphica.bg
Тел: +359 89 443 3785
Назад

Видове SSL сертификати: Кой да изберем?

видове-ssl-сертификати

SSL сертификат, инсталиран на вашият уеб сайт ви защитава и показва на посетителите че, той е безопасен и не са попаднали на сайт сдържащ злонамерен софтуер. Вашият сайт, също така печели и одобрението на търсачките, потвърждавайки, че той е безопасен за сърфиране. 

Съкратено от Secure Sockets Layer, SSL е протокол за защита, който удостоверява и шифрова данни чрез мрежови връзки между уеб сървър и уеб браузър. SSL сертификатите защитават връзката между вашия сайт и вашите посетители от хакерски атаки.

SSL сертификатите са различни видове, различни нива на валидиране и ценови диапазон. Но кой SSL сертификат е най-подходящ за вашия уеб сайт и бизнес? В тази статия ще разгледаме в детайли различните видове SSL сертификати, за да ви помогнем да вземете правилното решение.

Съдържание

Кога и защо имате нужда от SSL сертификат

Независимо дали управлявате магазин за електронна търговия или блог, SSL сертификатите станаха една наистина важна част от уеб сайтовете, колкото и поставянето на предпазен колан преди шофиране.

Ето трите основни причини, поради които се нуждаете от SSL сертификат за вашия уеб сайт:

Защита на данните и доверие в посетителите

Основната цел на SSL сертификата е да гарантира, че  данните, които се обменят между потребителя и уеб сървъра са криптирани и защитени от кибер заплахи като хакери, фишинг и кражба на самоличност.

Не искате посетителите ви да получават предупреждението „Връзка не е сигурна “, когато посещават уеб сайта ви. Валидният SSL сертификат ще ви помогне да избегнете такива грешки.

В основата си SSL е индикатор за вашите посетители, че те могат безопасно да споделят чувствителна информация като номера на кредитни карти, идентификационни номера, имейл адреси и пароли на вашия уебсайт. Затова SSL сертификатите изграждат доверието между вас и вашите клиенти/посетители.

Удостоверяване и валидация

Когато посетите уеб сайт, как ще се уверите, че той е правилният, а не е фалшив сайт, който да открадне информацията ви? Проверката на самоличността е от съществено значение, когато става въпрос за уеб сигурност, и тук идва SSL сертификатът .SSL/TLS проверява автентичността на самоличността на уеб сървъра.

За да инсталирате SSL сертификат , трябва да преминете през процес на проверка на самоличността. С други думи, SSL е доказателство, че вашият уеб сайт наистина е ваш сайт, а не измама или фалшификат на вашата компания, което го прави ефективна бариера срещу фишинг сайтове. Вижте как можете да проверите вашия SSL сертификат.

Целостта на данните е друго важно предимство на SSL/TLS. Използвайки код за удостоверяване на съобщение (MAC), SSL/TLS, че предадените данни не се губят или променят по никакъв начин. Изпратените съобщения се получават такива, каквито са.

За да научите повече, научете нашата статия, обясняваща разликата между SSL и TLS.

Подобрява класирането на търсачките

За да направят сърфирането в мрежата по-безопасно място за всички, търсачките като Google са предприели мерки срещу несигурните уеб сайтове и показват ясно да се разбере, че предпочитат SSL криптирани сайтове – HTTPS вместо HTTP. SSL превръща Hypertext Transfer Protocol (HTTP) в Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS).

SSL вече е SEO фактор за класиране в търсачките. Така че, ако искате вашият сайт да бъде на първата страница в Google, наличието на валиден SSL сертификат е едно от задължителните неща.

Уеб сайт, защитен със SSL сертификат, показва на посетителите, че той е безопасен, не съдържа злонамерен софтуер и печели одобрението на търсачките.

Как работят SSL сертификатите

Най-просто казано SSL криптира и осигурява връзката между хостинг сървъра и приложението на вашия посетител (уеб браузър или приложение).

как-работят-ssl-сертификатите
Източник: Entrust

Да вземем например вашия уеб сайт, ако приемем, че е защитен със SSL сертификат. Когато човек използва уеб браузър, за да посети вашия сайт, неговият браузър ще поиска от хостинг сървъра на вашия сайт да се идентифицира.

Сървърът ще отговори, като изпрати на браузъра копие на своя SSL сертификат. Браузърът също ще направи някои проверки за валидиране, за да провери дали SSL сертификатът е валиден и изпраща сигнал до сървъра.

В замяна сървърът ще отговори в цифрово потвърждение, за да започне SSL криптирана сесия между вашия уеб сайт и браузъра на посетителя.

Видове SSL сертификати

Има две различни категории при разграничаването на типовете SSL сертификати – броят на домейните и поддомените и нивото на валидиране на сертификата. Като такива има четири различни типа SSL сертификат:

Нива на валидиране на SSL

Нивото на валидиране на SSL сертификат се определя от сертифициращите органи (CA), които потвърждават автентичността на вашия бизнес, преди да ви издадат SSL сертификата.

Има три различни нива на валидиране за SSL сертификати:

SSL сертификати с валидиране на домейн (DV)

Domain Validated сертификатите са най-простата форма за валидиране на SSL сертификат и се прилага само за проверка на собствеността на домейн . Обикновено се извършва чрез проверка по имейл и не изисква допълнителни удостоверявания от CA. Това е и най-евтиният и бърз начин за придобиване на SSL сертификат.

SSL сертификати за валидиране на организацията (OV)

Organization Validated сертификатите са следващото ниво нагоре, когато става въпрос за валидиране. В допълнение към валидирането на вашия домейн, CA също проверява вашия бизнес, като се свързва директно с вас. CA потвърждава, че притежавате домейна и че той е за законно регистриран бизнес. Тези сертификати се считат за много надеждни.

SSL сертификати с разширена валидация (EV)

Extended Validation сертификатите предлагат най-високо ниво на защита с 256 битово криптиране.Това включва пълна проверка на вашия бизнес. Придобиването на този сертификат включва строг процес на проверка от страна на CA.

В някои браузъри имената на фирмите с EV, SSL сертификати се показват на видно място. Те ще бъдат показани в зелено до името на домейна при достъп до уеб сайта.

Предимства и недостатъци на различните SSL сертификати

По отношение на сигурността, защитата на уеб сайта ви със SSL сертификат не носи никакви недостатъци. Всеки вид сертификат обаче има своите силни и слаби страни, което прави всеки подходящ за различна цел или нужди.

Започвайки с SSL сертификата за един домейн, най-значимото предимство е, че това е най-достъпният тип сертификат и обхваща всички страници, свързани с домейна. Единственият недостатък е, че не защитава никакви поддомейни.

Wildcard SSL сертификат е по-скъп, но обхваща повече от един домейн, всички свързани с него страници и неограничен брой поддомейни на първо ниво. За съжаление, той не обхваща никакви поддомейни на второ ниво.

Търсите правилният онлайн партньор за поддръжка на вашите хостинг услуги? Доверете се на нашият екип от опитни специалисти! Вижте нашите планове за поддръжка.

Wildcard SSL сертификатите обхващат няколко домейна едновременно. Въпреки че изглеждат скъпи, вие придобивате такъв, който обхваща всичките ви домейни, вместо да получите SSL сертификат за всеки домейн, което го прави по-рентабилен.

Предимството на Wildcard SSL сертификата е, че той обхваща до 100 домена и неограничени поддомейни на първо ниво. Единственият му недостатък е високата цена. Можем да кажем, че Wildcard SSL е много рентабилен за големи уеб сайтове или предприятия.

Как да изберете правилния SSL сертификат

Ако искате вашият уебсайт да изглежда законно и да се ползва с доверие от вашите посетители, но не сте сигурни кой SSL сертификат ще отговаря на вашите нужди, ние ще ви помогнем да направите правилния избор.

  • За малък или личен уеб сайт с един домейн, тогава SSL сертификатът (DV) за един домейн е по-подходящ за вас, тъй като е достъпен, на ниска цена и върши чудесна работата.
  • Ако вашият бизнес уеб сайт има един домейн, но множество поддомейни, тогава сертификатът Wildcard SSL е правилният избор и ще бъде много по-евтин от закупуването на отделен SSL сертификат за всеки поддомейн.
  • За по-големи уеб сайтове или фирми с повече от един домейн (например компания, която притежава множество марки, всяка със собствен домейн), то тогава Wildcard сертификатът е разумен избор. Той ще обхване всички ваши домейни и със сигурност ще бъде по-евтин от покупката на SSL сертификат за всеки домейн.
  • Ако вашата организация иска да спести както време, така и пари,  Wildcard SSL е идеален за защита на множество домейни, както и на неограничен брой поддомейни.

Как посетителите ще разберат дали вашият сайт има SSL сертификат

Посетителите ви могат бързо да разберат дали SSL сертификатът защитава вашия уебсайт или не и дали вашият SSL сертификат е валиден или не. Ще ви покажем как.

Погледнете адресната лента на началната ни страница и ще видите малък катинар . Това означава, че нашият уебсайт е защитен с SSL.

Ако използвате браузъра Google Chrome, щракнете върху знака на катинара и изберете „Сертификат“. Сега ще видите всички подробности, които трябва да знаете за SSL сертификата, инсталиран на нашия уеб сайт: кой го е издал, на кого принадлежи и датата на валидност.

В допълнение към малкия катинар ще забележите, че URL адресът в адресната лента започва с HTTPS (по подразбиране е скрит в някои браузъри). HTTPS показва, че връзката на нашия уебсайт е защитена и че има оторизиран SSL сертификат.

как-да-проверим-нашият-ssl-сертификат

Цената на SSL сертификатите

Цената на SSL сертификатите варира от напълно безплатни до солидни суми, зависимост от вида на сертификата, нивото на валидиране и от къде го купувате (например Comodo, Rapid SSL, GeoTrust и т.н.).

Например Let’s Encrypt се предлага от по-голямата част от хостинг компаниите в допълнение към вашият хостинг план, напълно безплатно.

Когато инвестирате в премиум или платен SSL сертификат, цената на DV сертификатите е най-достъпна.

Ако вашият бизнес се разраства е необходимо да се изкачите на по-високо стъпали и ще, ще откриете, че Wildcard SSL сертификатите идват на по-висока цена, но пък вършат наистина чудесна работа.OV и EV SSL сертификатите са най-скъпите и осигуряват най-високо криптиране за организации и предприятия.

Заключение

SSL сертификатите са широко използвани от почти всеки уеб сайт, за да гарантират сигурна интернет връзка. С увеличаването на кибер заплахите, не е чудно, че се прилага стриктно от популярните търсачки.

Вече имате ясна представа за различните видове SSL сертификати и различните им нива на валидиране. Надяваме се, че това ще ви помогне да изберете най-подходящия SSL сертификат за вашия уебсайт.

След като защитите уебсайта си със SSL сертификат, моля, извършете SSL проверка, за да се уверите, че всичко работи правилно. Преминаването от HTTP към HTTPS изисква много промени, затова, моля, прочетете и нашето ръководство за миграция от HTTP към HTTPS .

Надяваме се, че нашата статия ви е била полезна! Ако съдържанието ви е харесало и сте научили нещо ново, не забравяйте да я споделите с вашите приятели! При нужда от консултация относно вашият уеб сайт, не се колебайте да се свържете с нас чрез контактната форма. Ще се радваме да отговорим на всеки ваш въпрос.

Нашият сайт използва бисквитки. Политика за поверителност