Адрес
жк.Студентски град 64,
София, България
Контакти
hello@web-graphica.bg
Тел: +359 89 443 3785
Назад

Какво е SEO – Search Engine Optimization

seo-search-engine-optimization

Съдържание

В наши дни онлайн присъствието е задължително за всеки един бизнес. Независимо от това дали се занимавате с продажба на дрехи, управлявате свой собствен бизнес, имате ресторант или кафене или предлагате конкретна услуга – вие трябва да присъствате там, където биха потърсили и вашите потенциални клиенти с един добре SEO оптимизиран уеб сайт.

Задължително условие е да имате собствена фейсбук страница и собствен уебсайт, който да бъде красив, бърз, съвременен и добре оптимизиран за търсачките. Основният проблем на новите сайтове е, че те не са достатъчно видими за търсачките и трудно се класират на по-предни позиции в Google, което довежда и до по-малко клиенти. Точно тук обаче идва и значението на SEO (search engine optimization) или СЕО оптимизацията.

Какво е SEO?

SEO идва от английското Search Engine Optimization или на български оптимизация за търсачки и представлява цялостния процес на оптимизиране на сайта, който го подготвя да бъде по-лесно разпознаваем, откриваем от търсачките и подпомага класирането му в резултатите на Google на челни позиции.

Този тип оптимизация е една нова наука, която се разви много сериозно в последните няколко години и вече има хора и фирми занимаващи се само и единствено с проучване начина на работа на търсачките и оптимизирането на сайтовете по начин, по който те ще успеят да се покачат по-напред при резултатите на търсене в Google.

Важно е знаете, че процеса на оптимизация не е нещо еднократно и не се случва за ден или два. Правилната оптимизация отнема време и усилия, но крайният резултат си заслужава.

Най-общо SEO оптимизацията се разделя на два вида – Вътрешно SEO и Външно SEO.

Вътрешно SEO

Вътрешното SEO обхваща сайта и всички фактори свързани с него и неговите елементи. Това са:

  • Съдържанието
  • Линковете / препратките
  • Мета данните
  • URL структурата
  • Архитектурата на сайта
  • Карта на сайта

И още много други.

Някои от тези неща се изграждат еднократно, но има други, които трябва да бъдат обновявани постоянно за да подпомогнат до постигането на желания резултат.

Съдържанието

Съдържанието е най-важният SEO фактор. То е изключително важно както за крайният потребител, така и за търсачките. Алгоритъма на търсачките обхожда и анализира милиони сайтове и тяхното съдържание всеки ден и не толерира и не одобрява плагиаство и копиране и използване на чужди текстове. Най-важното за съдържанието е то да бъде уникално.  След като успеете да си гарантирате уникално съдържание, е важно да обърнете внимание и на вътрешните препратки в сайта.

Линкове

Линковете са изключително важни и могат да Ви помогнат да задържите вашите посетители по-дълго на вашият сайт, както и да ги подтикнете към конкретни действия. Например, ако имате онлайн автокъща, в която публикувате статии за различни автомобили, би било чудесна идея да вмъкнете препратка към конкретен автомобил вътре в самата публикация. Това не само, че би подпомогнало да реализирате продажба, а и гарантирано ще задържи вашият посетител по-дълго на сайта и той ще има повече възможностти да разгледа.

Вътрешните линкове (между ваши страници) също дават допълнителна достоверност и се приемат като положителен фактор от Google.

Мета данните

Мета данните представляват мета информацията, която залагате като описание в различните страници. Тя има изключително голяма стойност и трябва да и бъде обръщано специално внимание. Много добре подберете текста, който ще използвате там. Постарайте се да бъдат 2-4 изречения, описващи възможно най-точно, кратко и ясно конкретната страница. Тези данни се използват както от търсачките за да придобият допълнителна информация за конкретната страница, така и от хората – посетителите на вашият сайт, тъй като това е първото нещо, което те виждат, когато вашият сайт излезе в резултатите на Google.

URL адресите

URL адресите и тяхната структура също имат много сериозно значение за SEO оптимизацията на вашия сайт.  Най-важното нещо, което трябва да знаете за тях е, че те трябва да описват точно и ясно страницата и нейното съдържание.  Освен това, трябва да прецените дали да бъдат на кирилица или на латиница. Най-лошият вариант е да имате адреси както на кирилица така и на латиница.

В общият случай, по-добрият вариант от двата остава този, в който всички адреси са с латински букви тоест – yoursite.com/blog/, а не yoursite.com/блог/.

Адресите на кирилица също така се променят визуално при копиране и при споделяне на линк, той обикновено не изглежда четим за човека, което може да доведе до объркване.

Също така, имайте в предвид, че е добре URL адресите да бъдат кратки и пряко свързани в дървовидна структура. За да не бъдем голословни нека Ви дадем пример.

Правилната структура в магазин за дрехи би била Yoursite.com/teniski/kus-s-rukav

Старайте се винаги да категоризирате своите страници от по-голямата към по-малката, като се придържате към максимално кратки, точни и ясни URL адреси.

Архитектурата на сайта

Архитектурата на вашият сайт също има огромно значение и в някой случай може да бъде пагубна за бизнеса Ви. Много е важно как ще изглежда вашият сайт, къде ще се намират менютата, къде ще има бутони, препратки, карта, линкове и пр.

Златното е правило е да удовлетворите намерението на вашият потребител. За да го постигнете, може да си зададете няколко въпроси като например:

  • Какво съдържание търси потребителя в тази страница?
  • Кое от съдържанието е наистина важно?
  • На къде мога да насоча вниманието му, за да купи от мен?

Отговорите на тези въпроси ще Ви помогнат да изградите най-правилната архитектура и да имате успех с вашият сайт.

Скорост на сайта

Към края на 2019 година Google обяви в официално изказване, че скоростта на сайта има изключително значение и влияние върху неговото SEO. Сайтове, който са по-бавни обикновено заслужено отиват на по-задните позиции. Google предпочита да показва на по-предните си позиции по-бързите сайтове, така че обърнете сериозно внимание и на това, защото ако сайта Ви е бавен това може да ви изиграе доста лоша шега и да Ви отнеме дълго време докато се осъзнаете от къде точно идва проблема.

Качество, а не количество

За добро SEO качеството има огромно значение. Много по-добре би било да имате 20 качествени статии, с уникално съдържание, добре подбрани ключови думи и дължина, от колкото да имате 100 изкопирани от други източници статии, които да налеете във вашият сайт.

Това се забелязва както от търсачките, така и от хората и в повечето случай не води до нищо добро.

Нещата се променят много бързо в SEO индустрията и това, което работи днес, може да не работи след 6 месеца. Google прави хиляди проучвания и актуализации на техният алгоритъм за класиране и един SEO одит годишно ще Ви помогне да останете на челни позиции.

SEO одита е в основата на всяка маркетингова SEO стратегия. Не е нужно да се захващате с оптимизацията на уеб сайта Ви, ако не сте наясно с текущото му състояние.

Заявете безплатен SEO одит за вашият бизнес уеб сайт или онлайн магазин и нашите SEO специалисти ще изготвят за Вас одит с над 200 фактора, които сме изследвали и ще ви помогнат да отличите вашият уеб сайт от тези на конкурентите.

Доверете се на нашите SEO специалисти за изграждане на качествени връзки и един добре оптимизиран уеб сайт.Свържете се с нас на hello@web-graphica.bg или използвайте контактната форма.

Нашият сайт използва бисквитки. Политика за поверителност