Адрес
жк.Студентски град 64,
София, България
Контакти
hello@web-graphica.bg
Тел: +359 89 443 3785
Назад

WordPress 5.9: Трябва ли да ъпдейтваме?

WordPress 5.9 Josephine

WordPress 5.9 беше пуснат на 25 януари 2022г. Това ще бъде най големият ъпдейт с още много допълнителни функции и подобрения. В статията ще разгледаме в детайли подобрените функционалности в новата 5.9 версия.

Съдържание

Full Site Editing: Пълна редакция на сайта

В WordPress 5.9 функционалността за редактиране на сайтове ще бъде подобрена. Потребителите ще имат на разположение много повече различни инструменти за редактиране на сайта. Тези нови функции значително ще опростят редактирането на теми. Не е нужно да пишете код, за да получите уебсайт с уникален дизайн.

Нови функционални блокове

WordPress 5.9 въвежда 10 нови блока, създадени специално за пълно редактиране на уебсайтове.

Списък с блоковете:

 • Навигация
 • Шаблонна част
 • Заглавие
 • Долен колонтитул
 • Автор на публикацията
 • Следваща публикация
 • Предишна публикация
 • Публикация на коментари
 • Описание на термина
 • Заглавие на архива

Стилове на ниво сайт

Друга важна характеристика на редактора на сайта е възможността за създаване на нови стилове за тема, която ще бъде приложена към целия сайт. Ще бъде достатъчно да кликнете върху иконата на стил в горния десен ъгъл на екрана, когато редактирате всяка публикация или страница.

Промяна на стиловете

С помощта на редактора на сайта ще бъде възможно да се правят промени в стиловете на отделните блокове, използвани в сайта. В резултат на това можете да зададете стилове за отделни блокове на сайта. Например, ще бъде възможно да промените цветовете на бутоните, да зададете размера на шрифта за заглавия и т.н.

Навигационни менюта

В WordPress 5.9 ще бъде възможно да се дефинират менюта за навигация по нов начин. Новият блок на менюто за навигация улеснява създаването на навигационно меню, добавянето на връзки към него, редактирането на цветове, отстъпи, подравняване и др.

Нов облик на темата Twenty Twenty-Two

Тъй като WordPress 5.9 е основна версия, тя ще се доставя с нова тема по подразбиране, Twenty Twenty-Two. Новата тема се възползва от всички страхотни функции, налични в редактора на сайта. Тази тема е изключително гъвкава, предлагайки контрол върху почти всеки аспект на дизайна. Twenty Twenty-Two се характеризира със смел минималистичен дизайн. Той използва шрифт Source Serif Pro за заглавия.

Подобрения в блок редактора на WordPress 5.9

Потребителите на WordPress прекарват по-голямата част от времето си в писане на съдържание. Поради тази причина всяка версия на WP идва с подобрения и иновации, свързани с редактора на блокове.

Подобрени секции

Потребителите вече ще могат да преместват секции през панела за изглед на списък.

Блокове за навигация

Блокът за навигация в редактора на сайта може да се използва в публикации и страници. С него можете да създавате менюта за навигация в статии или на целевите страници.

Нови социални икони

В предишни версии на WordPress беше доста трудно достъпът до родителски и детски блокове при работа със социални икони и бутони. В WordPress 5.9 тази задача е опростена. Сега достъпът до дъщерните блокове се осъществява през лентата с инструменти на родителския блок.

Wordpress 5.9

Избор на език при вход

Ако вашият сайт има инсталирани няколко езика, потребителите вече ще могат да избират предпочитания от тях език, когато влизат в административният панел.

Wordpress 5.9

Промени в ядрото на WordPress 5.9

WordPress 5.9 ще донесе други промени, насочени към разработчиците на теми и плъгини.  Ето и няколко от тях:

 • PHP Test Suite в ядрото на WordPress вече поддържа PHPUnit 8.x чрез PHPUnit Polyfills библиотека
 • Нова функция wp_get_post_revisions_url() за получаване на URL адрес на ревизия на публикацията.
 • Нов маркер за шаблон wp_list_users().

Заключение

Дали да ъпдейтваме? Отговорът е „ДА“! Новата версия на WordPress 5.9 Josephine определено може да ни предложи доста подобрени функционалности и услеснения, които е удобно да притежаваме, но преди ъпдейта трябва да се уверим, че всички използвани плъгини са тествани до последната версия на CMS платформата и задължително да направим резервно копие на сайта и базата данни.

Picture of Уеб Графика
Уеб Графика

Модерен и авангарден подход за създаване на дигитални марки, услуги и уебсайтове.

Нашият сайт използва бисквитки. Политика за поверителност